کم شدن آب بدن در ماه رمضان برای روزه داران یکی از بزرگ ترین چالش های سلامتی روزه داران است. در طول روز آنها را بسیار اذیت می کند. البته می توان با انتخاب برخی از نوشیدنی ها و مصرف کافی آب از بروز آن جلوگیری کرد.
در ماه مبارک رمضان زمان غذا خوردن اصلی سه مرحله سحر، افطار و شام بوده که لازم است از هم مجزا باشند. در سحر طوری برنامه ریزی شود که علاوه بر زمان کافی برای ذکر و دعا و عبادت زمان کافی برای غذا خوردن در نظر گرفته شده باشد.
روزه باعث غلبه گرما و خشکی در بدن میشود.و در واقع خلط صفرا را افزون میکند. این حرارت ایجاد شده، به تدریج در تمام عروق و منافذ بدن رسوب میکند. اخلاط غلیظ و فاسد را سوزانده و دفع میکند.
روزهداری اگر با شرایط آن همراه باشد، بدن را پاکیزه و سبک میکند. حتی اثری عمیقتر از انواع درمانهای پاککننده مانند حجامت و فصد و خوردن مسهلات دارد.
بنابراین روزهداری میتواند پیشگیریکننده و درمانکننده هر بیماری باشد.
یکی از مسایل بسیار مهم در روزه داری تامین آب از دست رفته بدن در فاصله بین افطار تا سحر است. آشامیدن آب و دیگر نوشیدنی ها در این فاصله به بازیابی آب از دست رفته بدن و نیز تامین آب مورد نیاز برای نوبت بعدی روزه کمک می کند. البته باید توجه داشت که مصرف نوشابه های گازدار ، جدای از مضرات بسیار، به خاطر قند بالا در نهایت باعث از دست رفتن آب بدن می شود. افراد دیابتی نیز باید توجه ویژه ای به بالا بودن قند این نوشیدنی ها داشته باشند.
مصرف چای کمرنگ و دمنوش ها روش مناسبی برای تامین آب در روز های ماه رمضان هستند. دمنوش های طبیعی حاوی املاح معدنی و ویتامین های فراوان است. املاح معدنی نقش به سزایی در جلوگیری از دفع آب بدن دارد.
روزه گرفتن، اگر همراه با تغذیه درست باشد، می تواند برای افراد با چربی خون بالا مفید باشد. به تنظیم چربی های نامطلوب خون منجر شود. باور افراد بر این است که خوردن غذاهای چرب و پرکالری در وعده سحری، انرژی بیشتری برای طول روز فراهم می کند.
برای افطاری ماه رمضان روزه دار هرگز با آب سرد روزه خود را باز نکند و به جای آن آب جوش و یا چای کمرنگ میل کند. شیر گرم هم گزینه خوب دیگری به شمار می آید که تشنگی فرد را کاهش می دهد. آب سرد باعث می شود تا دستگاه گوارش دچار مشکل و اختلال شود.
در طول افطار تا سحرعلاوه بر شیر گرم، چای طبیعی با دمای ملایم نیز توصیه میشود و نوشیدنیهایی از جمله آب هندوانه و یا آب سیب.
از دیگر الزامات تغذیه در ماه مبارک رمضان میل کردن میوه ها و سبزیجات است. که باعث می شود تا بار زیادی از تشنگی از بین برود. برخی از میوها و سبزیجات حاوی آب فراوانی هستند. به همین دلیل استمرار آبرسانی به بدن دارند نظیر خیار و یا میوه های آبداری مانند کیوی.
از مصرف چای در وعده سحری خودداری کنید. زیرا کافئین موجود در چای دفع ادرار را افزایش میدهد. از این طریق آب و نمکهای معدنی که بدن در طول روز به آنها نیاز دارد، دفع میشوند.
از ویژگیهای تغذیه سالم به عنوان یکی از عوامل مهم سلامتی انسان، میتوان به تنوع و تعادل اشاره کرد.
درست است که تعداد وعدههای غذایی در هنگام روزهداری به دو وعده غذایی اصلی و یک میانوعده کاهش مییابد، اما مواد مورد نیاز بدن باید از طریق همین تعداد وعده غذایی دریافت شود و رژیم غذایی ماه رمضان نیز باید تعادل و تنوع لازم را داشته باشد، همچنین رعایت برخی نکات در وعدههای سحری و افطار به منظور حفظ سلامتی و روزهداری موفق لازم است.
منظور از تنوع غذایی این است که انواع مختلفی از مواد غذایی متناسب با نیاز بدن مصرف شده و مصرف زیاد یک نوع ماده غذایی باعث عدم مصرف انواع دیگر مواد غذایی نشود. استفاده روزانه از گروههای اصلی غذایی شامل گروه نان و غلات، میوه، سبزی، شیر و لبنیات و گوشت در ایجاد تعادل در برنامه غذایی روزانه نقش مهمی دارد.
الگوی رژیم غذایی ماه رمضان به این صورت است که سحری مانند یک ناهار سبک، افطار مانند یک صبحانه و شام نیز مانند وعده غذایی شام دریافت شود.
مصرف چای سبز سبب افزایش غلظت ادرار می شود. از همین رو مصرف آن در ماه رمضان توصیه نمی شود.
مصرف چای سبز با توجه به ویژگی های خاص آن و با توجه به محدودیت مصرف مایعات در طول مدت روزه داری، سبب افزایش غلظت ادار می شود و از همین رو مصرف آن در ماه رمضان توصیه نمی شود.
به تمام روزه داران توصیه می شود مصرف مایعات فراوان را از هنگام افطار تا زمان سحر در برنامه غذایی خود لحاظ کنند. روزه داران بطور حتم در فاصله افطاری و سحری حداقل هشت لیوان آب علاوه بر میزان مورد نیاز برای رفع تشنگی بنوشند.
متخصص ارولوژی به بیماران کلیوی توصیه کرد: : طبق دستور و نظر پزشک و انجام سونوگرافی و در صورت نداشتن سنگ کلیه می توانند اقدام به گرفتن روزه نمایند.
اما بیماران کلیوی که مشکل سنگ کلیه دارند، به خصوص بیمارانی که دارای کلیه های سنگ ساز هستند، به دلیل اینکه این افراد باید به مقدار فراوان و در طول روز مایعات (آب معمولی ،چای ) مصرف کنند روزه داری توصیه نمی شود .
چای سبز از جمله محصولات کشاورزی بومی کشور چین است که از فواید بسیاری برای سلامتی برخوردار می باشد.
چای سبز برای مقابله با سرطان ، کاهش چربی خون، اسهال خونی و سرما خوردگی مفید است.
اما مصرف این گیاه با وجود فواید بسیار آن مضراتی نیز در صورت مصرف بیش از اندازه دارد. که از جمله افزایش غلظت ادرار، موجب بیقراری، عصبانت، بیخوابی می شود و در افرادی با ناراحتی کلیه و فشار چشم و میگرن مصرف آن توصیه نمی شود.
همچنین بخوانید: چای و قهوه؛ دو رقیب سرسخت و قدیمی، کدامیک برای سلامتی شما بهتر است؟
این دمنوش برای بهبود اختلال سیستم گوارشی و نفخ بسیار مؤثر است. به همین دلیل مصرف آن در ماه رمضان كه معده برای مدت طولانی خالی است توصیه میشود. علاوه بر آن از بوی بد دهان جلوگیری میكند. همچنین برای كاهش دمای بدن نیز استفاده میشود. میتوانید این دمنوش را با استفاده از برگهای تازه نعناع آماده كنید. چند برگ نعناع را در آبجوش یا چای تازهدم انداخته و حدود ۵ تا ۸ دقیقه درپوشی روی فنجان بگذارید تا دم بكشد. اگر برگهای تازه نعناع در دسترس شما نیست میتوانید از بستهبندیهای آماده این دمنوش كه بهصورت غیركیسهای و كیسهای در بازار عرضه میشود استفاده كنید.
پیشنهاد : پس از حاضر كردن این دمنوش میتوانید برای مدتی آن را در یخچال گذاشته تا سرد شود. سپس با اضافه كردن تكههای لیموی تازه و كمی شكر یا عسل بهصورت یك نوشیدنی خنك نیز آن را میل كنید.
این گیاه در طب سنتی ایران طبعی گرم و خشك دارد اما برای فصل تابستان توصیه میشود. بابونه یك گیاه با خاصیت ضدالتهابی است. به همین دلیل برای جلوگیری از گر گرفتگی و عطش در روزهایماه رمضان میتوانید از آن استفاده كنید. علاوه بر آن به تسكین ورم معده كمك كرده و عملكرد كبد را بهبود میبخشد. این دمنوش را میتوانید پس از افطار و نزدیك به زمان خوابتان مصرف كنید، زیرا آرامكننده اعصاب و خوابآور است.
پیشنهاد : اگر میخواهید این دمنوش را بهصورت سرد مصرف كنید بهتر است هنگام تهیه آن چند چوب دارچین نیز در آب انداخته و پس از خنك شدن كمی عسل و آبلیمو به آن اضافه كنید.
میوه یكی از چیزهایی است كه معمولا بعد از افطار میخوریم. با توجه به آنكه میوههای این فصل اكثرا طبع سرد دارند، ممكن است كمی ما را دچار معده درد یا اختلالاتی در ناحیه شكم كنند. برای رفع این مسئله میتوانید عرق بیدمشك را استفاده كنید. این عرق همچنین خاصیت تببر دارد. میتواند باعث كاهش گرما در بدن شود، علاوه بر آن، بهعنوان یك آرامبخش خوب نیز میتوان روی آن حساب كرد. اما توجه كنید كه قند خون را به شدت كاهش میدهد. میتوانید یك استكان از آن را به هر شربتی كه میخواهید اضافه كرده و سپس میل كنید.
پیشنهاد : میتوانید این عرق را با مقداری آب، تخم شربتی و گلاب مخلوط كرده و سپس بنوشید. تخم شربتی با ذخیره آب درون خود میتواند به كمتر تشنه شدن شما كم كند.
این دمنوش یک درمان مناسب برای بی خوابی و بازگرداندن قوای از دست رفته است. همچنین این دمنوش جادویی مانند یک دارو عمل میکند و به عنوان آرام بخش نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
داروهای ضد درد، آنتی هیستامینها، داروهایی ضد فشارخون و داروهای قلبی که سبب خواب آلودگی میشوند. اغلب داروهای پرخطر هستند. بنابراین یک داروی طبیعی راه حل مناسبی برای رفع بیخوابی است. موز و به خصوص پوست آن سرشار از پتاسیم و منیزیم است. و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما را تامین میکند.
طرز تهیه: قسمتهای بالا و پایین موز را قطع کنید. موز را درون ظرف آب قرار دهید تا به مدت ۱۰ دقیقه بجوشد. اما باید در نظر داشت که آب مورد نظر باید سالم و خالص باشد. در هنگام جوشیدن آب مقداری دارچین به آن اضافه کنید. هنگامی که موز به مدت ۱۰ دقیقه جوشید آن را از درون ظرف خارج و مایع حاصل را از صافی رد کنید. مایع به دست آمده که به صورت گرم و چسبنده است. بنا به ذائقه خودتان دارچین اضافه کنید و از خوردن این دمنوش انرژیزا لذت ببرید.
کلام آخر
سعی کنید همیشه روزه خود را با یک نوشیدنی باز کنید.و بهترین گزینه ها برای باز کردن روزه، چای، دمنوش و نوشیدنی های گرم هستند.
مایعات سریعا قوای بدن را باز می گردانند و همچنین دستگاه گوارش را آماده برای دریافت مواد غذایی می کنند.
با نگاهی به وبسایت: Dilmah