مادران باردار معمولا با محدودیتهایی در بارداری مواجه میشوند و یکی از این محدودیتها خوردن چای است. در این مقاله از غنچه اصیل به بررسی این موضوع که آیا زنان باردار میتوانند در دوران بارداری چای مصرف کنند یا خیر میپردازیم.
چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در جهان است. گروهی که سوالات زیادی در مورد این نوشیدنی دارند مادران باردار هستند.
برخی از خانمها برای رفع نیاز بدنشان به مایعات، در دوران بارداری از چای استفاده می کنند. به نظر میرسد گروهی دیگر از مادران باردار از چای به عنوان یک درمان طبیعی برای علائم مرتبط با بارداری یا به عنوان یک تونیک در جهت آماده سازی بدن برای زایمان در هفته های آخر بارداری استفاده میکنند.
بسیاری معتقدند که مصرف چای در دوران بارداری بیخطر است زیرا چای یک ماده طبیعی است. در واقعیت چای ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که برخی از آنها برای مادران باردار مفید و برخی نیز مضر هستند.
مطالعه انجامشده توسط دکتر “لینگ-وی چن” و تیمش روی 941 مادر باردار ایرلندی نشان داد کافئین جریان خونرسانی به جنین را محدود کرده و بر رشد جنین تأثیر میگذارد.
در این تحقیق 48 درصد از منبع کافئین دریافتی چای و 38 درصد نیز قهوه بود. این تحقیق میگوید هر 100 میلیگرم کافئین، حدود نصف فنجان، باعث شد تا نوزادان با 72 گرم کمتر از حد پیشبینیشده به دنیا بیایند.
کافئین زیاد حتی باعث کاهش اندازه نوزاد و دور سر وی نیز شد. کافئین حتی از جفت نیز عبور کرده و روی بافتهای جنین تأثیر منفی میگذارد.
سازمان جهانی بهداشت مصرف 300 میلیگرم کافئین بهصورت روزانه در طول بارداری را بهعنوان مقدار مجاز تعیین کرده اما سازمان NHS انگلیس و کالج زنان و زایمان آمریکا 200 میلیگرم را پیشنهاد دادهاند.
مصرف چای با کافئین بالا را محدود کنید.
چای سیاه، سبز، سفید، ماچا، اولانگ و چی از برگ گیاه Camellia sinensis گرفته میشود. به همین دلیل همه آنها حاوی کافئین هستند. کافئین یک محرک طبیعی است که باید مصرف آن در دوران بارداری محدود شود.
تقریباً مقدار کافئین موجود در هر فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) از این چایی ها به شرح زیر می باشد:
کافئین به راحتی می تواند از جفت عبور کند. کبد نابالغ کودک شما در تجزیه آن مشکل دارد. به همین دلیل است که برخی از نوزادان به مصرف کافئین توسط مادر واکنش نشان داده و عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد کافئین را تجربه می کنند. البته این ترکیب برای بزرگسالان بی خطر تلقی می شود.
توصیه میشود که مادران باردار مقدار کافئین مصرفی روزانه خود را به ۳۰۰ میلی گرم (۱۰ فنجان چای) در روز محدود کنند. که مساوی دو تا سه لیوان چای می باشد. سایر غذاهای حاوی کافئین شامل: نوشابه ها، شکلات است که باید مراقب مقدار مصرف روزانه خود باشید.
مطالعات نشان میدهد مصرف بیش از ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز خطر سقط جنین و مرده زایی را تا سه برابر در زن باردار افزایش می دهد.
مقدار مصرفی ۱۰۰ میلی گرم کافئین از چای که حدود دو تا سه لیوان می شود در طول روز خطرساز نخواهد بود میزان مجاز مصرف چای در بارداری است .
همچنین مطالعه کنید: فشار خون قاتل خاموش است. با رژیم غذایی مناسب و نوشیدن چای سالم بمانید
بر طبق نظریه APA انجمن بارداری آمریکا، بیشتر چای های گیاهی با هر مارک تقریبا بی خطر است.
کیفیت و اثر بخشی این چایهای گیاهی امکان دارد متفاوت باشد. به همین دلیل باید از مکانهای معتبر خریداری شود.
قبل از استفاده از هر نوع، بهتر است خانم های باردار با پزشک خود مشورت کنند.
چایی که از برگ نعناع تهیه می شود به رفع تهوع و حالات ناخوشایند صبحگاهی کمک میکند. اما باعث ازدیاد سوزش سر معده که در خانم های باردار وجود دارد، میشود.
صمغ لیمو که دارای عطر مناسبی است، استرس و اضطراب را کاهش داده. کمک به هضم غذا و بیخوابی می کند.
چای تهیه شده از میوه های خشک و ادویه های غذایی کلا بی خطر هستند. می توان با خاطر آسوده به زنان باردار پیشنهاد داد.
این چای به احتمال زیاد بی خطر است و اعتقاد بر این است که روند زایمان را کوتاه و به آماده سازی رحم کمک میکند. تحقیقات نشان داده اند که این چای ممکن است طول مرحله دوم زایمان را فقط حدود ۱۰ دقیقه کاهش دهد.
زنجبیل یکی از داروهای گیاهی که مطالعات زیادی در مورد آنجام شده زنجبیل است. این گیاه بیخطر محسوب میشود. تحقیقات نشان دادهاند که زنجبیل حالت تهوع و استفراغ را کاهش می دهد. نباید بیش از ۱ گرم در روز زنجبیل خشک استفاده شود.
این چای احتمالاً چای بی خطری است. معمولاً برای رفع اضطراب، تحریک پذیری و بی خوابی مورد استفاده قرار می گیرد.
بر پایه گزارش APA ، انجمن زنان باردار آمریکا، چای های ملین در دوران بارداری نباید مصرف شوند. اگر یبوست، که یک عارضه شایع دوران بارداری هست، شما را دچار مشکل کرده، بهتر است مصرف فیبر و مایعات بیشتر مصرف کنید و همچنین بر تحرک خود بیافزایید. در مورد استفاده از ملین حتما با پزشک خود مشورت کنید.
در پونه ماده ای به نام پولگان وجود دارد که ممکن است سبب انقباض رحم و ایجاد قاعدگی شود، بنابر این نباید در دوران مختلف بارداری مصرف شود.
مصرف چای ریشه شیرین بیان برای خانم های باردار کاملا منع شده زیرا زایمان زودرس و همچنین پایین آمدن IQ در جنین از عوارض چای شیرین بیان می باشد.
ماده گلیسیرریزین، ترکیب اصلی شیرین بیان است. در تحقیق در دانشگاه هلسینکی فنلاند مشخص شده جوانانی که در دوران جنینی، مادرشان شیرین بیان استفاده کرده اند، پسران دچار بیش فعالی و دختران بلوغ زودرس داشته اند.
علاوه بر این در موارد نادر، چای اکالیپتوس ممکن است باعث تهوع، استفراغ یا اسهال شود. از این گذشته، یک گزارش موردی حاکی از آن است که نوشیدن مرتب چای بابونه در دوران بارداری ممکن است منجر به ضعف جریان خون در قلب کودک شود.
برخی چای های گیاهی نیز ممکن است حاوی ترکیباتی باشند که با داروها تداخل دارند. بنابراین زنان باردار باید در مورد هر نوع چای گیاهی که در حال حاضر مصرف می کنند یا در هر زمان از دوران بارداری قصد مصرف آن را دارند با پزشک مشورت کنند.
اگر نمیتوانید مصرف چای سیاه را کمتر کنید، بهتر است از نوع بدون کافئین آن استفاده کنید.
ترفند مخفی برای چای سیاه بدون کافئین، خیس کردن آن است. اگر از برگهای چای استفاده میکنید برگها را در ظرفی ریخته و آب را به مقداری اضافه کنید که برگها کاملا با آب پوشانده شوند. اجازه دهید آب به جوش بیاید. وقتی کاملا جوشید، آب را خارج کنید و برگها را در ظرفی قرار دهید و آب را به چای که میخواهید بنوشید اضافه کنید. اگر از چای کیسهای استفاده میکنید آب داغ را روی چای کیسهای بریزید و اجازه دهید تقریبا ۳۰ ثانیه در آبجوش بماند. سپس آن را از آب خارج کنید، اکنون شما فنجانی از چای سیاه بدون کافئین برای خود آماده کردهاید.
اگر شما علاقه وافری به خوردن چای سیاه دارید و سلامت کودک برای شما مهم است، خود را از لذت نوشیدن چای محروم نکنید. با مصرف کنترل شده انواع مواد غذایی و نوشیدنی، دوران بارداری ایمنی را تجربه کنید.
با همراهی: Parents