پوسیدگی دندان یک عارضهی شناخته شده و بسیار آزاردهنده و دردناک است که اغلب افراد آن را تجربه کردهاند. در پوسیدگی دندان مینای دندان نرم شده و به مرور زمان باعث ایجاد حفره و سیاه شدن و دندان درد میشود. دانستن مزایا و معایب چای برای سلامت دندان می تواند به تصمیم شما در گنجاندن آن در رژیم غذایی کمک کند. با ما همراه باشید.
چای واژه ای چینی به معنای الهه است. گیاه آن اولین بار توسط کاشف السلطنه سفیر مظفرالدین شاه قاجار در هند در سال 1276 به ایران وارد شد. از سال 1280 کشت چای در لاهیجان و تنکابن شروع شد.
چای درهر کشور و در هر منطقه جغرافیایی خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد. همچنین نحوه فرآوری و سایر ویژگی های منطقه ای در این خصوصیات تاثیرگذار هستند.
بهترین نواحی آب وهوایی برای کشت چای نواحی گرم و مرطوب است.
چای که به طور معمول در ایران استفاده می شود طی فرایند تخمیر (اکسیداسیون) در صنعت چای تهیه میگردد. چای سیاه طعم قویتر و محتوای بالاتری از کافئین را دارد.
چای سبز فرایند تخمیر و اکسیداسیون را طی نمیکند و لذا سرشار از مواد آنتی اکسیدان است که در سلامت بدن نقش مهمی دارند.
باعث:
فاصله نوشیدن چای بعد از غذا باید یک ساعت باشد تا به هضم غذا کمک کند و در عین حال از جذب ویتامین های موجود در غذا و آهن ممانعت نکند.
چای دم کرده منبع قابل توجهی از فلوراید است که از ایجاد پوسیدگی در دندانها جلوگیری میکند. همراه با افزایش مقاومت نسج دندان به پوسیدگی، افزایش روند بازسازی مینای دندان را باعث می شود.
چای به علت داشتن انواع تانن خصوصیت ضد باکتری و ضد ویروس نیز دارد.
به طور کلی چای سیاه بیش از چای سبز دارای فلوراید است.
محققان ادعا کرده اند که نوشیدن حداقل سه فنجان چای در روز می تواند به حفظ دندان ها کمک کند و خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهد.
بررسی مطالعات موجود نشان داده است که چای سیاه از رشد دو نوع باکتری – استرپتوکک موتانس و لاکتوباسیلوس – که هر دو با پوسیدگی دندان و بیماری لثه همراه هستند پیشگیری میکند.
طی یک سری تحقیقات بر روی چای سیاه مشخص شده، ترکیباتی که در چای سیاه یافت می شود می تواند رشد باکتری های مضر دندان را که سبب پوسیدگی و ایجاد حفره در دندان شده و دندان را از بین می برند، متوقف کند.
چای سیاه همچنین روی یک نوع باکتری موسوم به گلوکوزیل ترانسفراز موثر است. این باکتری به صورت آنزیم عمل کرده و قندها را به یک ماده چسبنده تبدیل می کند که جرم ها به وسیله آن به دندان می چسبند.
برخی از باکتری های جرم ساز هنگامی که دربرابر چای سیاه قرار می گیرند، نمی توانند با باکتری های دیگر در جرم دندان همراه شوند و در نهایت از مقدار کلی جرم دندان کاسته می شود.
چای منبعی غنی ازفلوراید است که برای حفاظت از دندان ها ماده ای مفید بشمار می آید.
همچنین بخوانید: سنگ کلیه دارید؟ با چای و دمنوشهای باکیفیت این بیماری را ضربه فنی کنید.
تحقیقات جدید نشان می دهد افرادی که چای سبز می نوشند ، در مقایسه با کسانی که آن را مصرف نمی کنند، بهداشت دهانی مناسب تری دارند . در صورتی که نوشیدنی هایی مثل قهوه هرگز این خواص را ندارند.
مطالعات همچنین نشان می دهند که افراد بین 40 تا 64 سالگی که چای سبز می نوشند ، نسبت به کسانی که قهوه می نوشند، کمتر دندان هایشان در معرض خطر قرار می گیرد. حتی اگر در قهوه ، هیچ ماده شیرین کننده ای به کار نرفته باشد .
شیرین کننده ها و شکر موجود در نوشیدنی های مختلف ، عاملی مخرب برای سلامت دندان ها می باشند.
ماده ای به نام کاتچین در چای سبز وجود دارد که به شدت در سلامت دهانی موثر هستند. کاتچین قادر است که باکتری های موثر در پوسیدگی دندان و بیماری های لثه را از بین ببرد ، در نتیجه از تخریب دندان ها جلوگیری می کند.
اگر مردان در روز حداقل یک فنجان چای سبز بنوشند ، نسبت به بقیه 19 درصد دندان های سالم تری دارند . برای خانم ها این درصد برابر با 13 درصد می باشد.
از آن جایی که چای سبز باکتری ها را کنترل می کند و میزان اسیدیته بزاق را می کاهد ، در نتیجه عاملی برای جلوگیری از پلاک های دندانی است . پلاک های دندانی نیز راهی برای ایجاد حفره های دندانی و پوسیدگی هستند که جلوگیری از آن ها ، جلوگیری از آسیب های بعدی می باشد . اگر میزان اسیدیته موجود و باکتری در دهان شما کمتر باشد ، خونریزی لثه نیز کاهش پیدا می کند.
خاصیت ضد التهابی موجود در لثه ، می تواند عاملی برای پیشگیری از بیماری های لثه نیز باشد.
شست وشوی دهان با استفاده از چای سبز می تواند مانع از فرسودگی و ساییدگی دندان ها شود.
یکی از مطالعات دیگر هم نشان می دهد که چای سبز می تواند فعالیت مخرب مواد غذایی نشاسته ای (مانند کراکرها و کیک ها) را متوقف کند و مانع از پوسیدگی دندان ها شود.
برای جلوگیری از درد پوسیدگی دندان به طور طبیعی درمانهای خانگی زیر را بررسی کنید.
این یک درمان بسیار رایج است که اکثر مردم برای هر دردی که مربوط به دندان باشد از آن استفاده میکنند. این روش با دور نگه داشتن باکتری از دهان فرد و از بین بردن چسبندگی از حفره دندان کمک میکند. همچنین باعث برقراری تعادل pH اسیدی ایجاد شده توسط حفره میشود.
چای سبز یک روش بسیار موثر برای از بین بردن میکروبهای داخل دهان است. همچنین برای حفظ سلامت دندانها مفید است و تولید پلاک را کاهش میدهد. رشد باکتریها نیز کنترل میشود.
یکی از مهم ترین معایب نوشیدن چای اثر آن بر رنگ دندان هاست. چای دارای ماده ای تحت عنوان تانیک اسید است که عامل رنگ تیره آن است. اگر دندان های شما شیار داشته باشند، تانیک اسید روی آنها می نشیند و باعث تغییر رنگ سطح دندان می شود.
نوشیدن آب پس از مصرف چای، استفاده از نی یا پاک کردن دندان ها با دستمال می تواند سرعت تاثیر چای بر دندان را کاهش دهد. تغییر مصرف چای سیاه به نوشیدن چای سبز می تواند این تغییر رنگ را کاهش دهد. با این حال، دندانپزشک نیز می تواند با استفاده از روش های بلیچینگ دندان موجب درخشان شدن آنها شود.
شیرین کردن چای با قند یا نبات به دلیل چسبیدن ذرات قند به دندان باعث پوسیدگی آنها می شود. در صورتی که عادت دارید روزی چند بار چای شیرین می خورید یا همراه با چای خود از شکلات، قند و خرما استفاده می کنید، هر بار دندان های شما دوش شکر می گیرند. این نوع نوشیدنی می تواند به مینای دندان شما آسیب جدی وارد کند.
چای تلخ گزینه بهتری نسبت به چای شیرین است.
چای دارای ماده ای تحت عنوان پلی فنول است که به حفظ سلامت دندان های شما کمک می کند. مصرف روزانه پلی فنول موجود در چای می تواند به کاهش التهاب بافت لثه در اثر ژنژیویت و آسیب طولانی مدت آن بر دندان کمک کند.
از این رو، مصرف یک فنجان چای تلخ در طول روز می تواند به استفاده از منافع حفاظتی آن برای دندان منجر شود.
کلام آخر
پوسیدگی دندان سوراخهای کوچکی در سطح دندانهای سخت است. دلیل عمدهی این مشکل وجود باکتریهایی است که از قند، اسید درست میکنند. این باکتریها یک فیلم چسبناک به نام پلاک تشکیل میدهند که مینا را از بین میبرد و باعث ایجاد حفره میشود. با یک انتخاب درست سلامت خود را تضمین کنید.
با نگاهی به: Tea is good for teeth